8. pohod po Izovi poti

V soboto, 26.5.2018 se je na Andrecovem vrtu v Kočah ob 8.30 zbralo 52 pohodnic in pohodnikov (verjetno tudi kakšen več),  trije mladi konjeniki in slikar. Vremenska napoved je bila ugodna. Dežuje namreč že ves mesec.
In smo šli.

Preberi več

Sprehod po Kočah

Tako.. naši nadobudneži na “Sprehodu po Kočah”. 

Nalogo so opravili več kot odlično in ko bo projekt objavljen za javnost, bom poskrbela, da ga vidite tudi vi na spletni strani KŠD Koče in tu, na FB.

Spremljajte objave, ker vas bodo šolarji prosili za vaš glas na glasovanju, ki bo v Mercator centru Postojna.

Ustvarjam, ker živim - Socialni teden 2017

Socialni teden postaja tradicionalni dogodek, ki ga že deveto leto organizira v lokalnih okoljih naše domovine Socialna akademija.
Letos je potekal pod naslovom DELAM, DA (PRE)ŽIVIM. Tema obravnava področje dela ne le kot sredstvo za preživetje, temveč tudi kot temelj človekovega dostojanstva oziroma vrednoto.
V vsebino dogajanja smo se vključili tudi člani Kulturno športnega društva Koče, Center kreativnosti Eureka iz Ljubljane in Kulturno društvo Slavina z razpravo USTVARJAM, KER ŽIVIM.

Preberi več

7. spominski pohod “Po Izovi poti”.

V soboto, 27.5.2017 se je na Andrecovem vrtu v Kočah ob 8.30 zbralo 32 pohodnic in pohodnikov, 3 jahalke s konji in 7 slikark in slikarjev. 

Pohodniki smo se že kmalu ustavili pri Ančki Šmulovi in Stankotu v Ogradci. Njuno gostoljubje spominja na neizmerno prijateljevo dobroto. 

Po markirani Izovi poti smo mimo Vadnalove ograde prišli do Babe, jo zapustili po poti navzdol in mimo Vrtnarije prišli v Slavino. Pot nas je čez cvetoči Škrnik vodila v Selce. Do tu so nas konji ves čas spremljali. Zaradi varnosti so se vrnili v Koče. 

Preberi več

Obisk parka vojaške zgodovine Pivka

 

Soboto, 26. 11. 2016, smo člani KŠD Koče izbrali za dan, ko si bomo ogledali PVZ Pivka. Ob 14.30 uri smo se zbrali pred prostori KŠD Koče, se porazdelili po avtih in se odpravili proti Pivki. Vodič je že bil pripravljen na nas. Ogled je trajal dobri dve uri in vsi, kateri smo bili prisotni, smo rekli, da je bil zelo zanimiv in poučen, zlasti za najmlajše.

Preberi več

Predavanje z naslovom Maks Ženko in Franc Brezic: Slovenska vojaka v Italjanski vojski

 Dne, 19. 11. 2016 je bilo v prostorih KŠD Koče predavanje z naslovom Maks Ženko in Franc Brezic – slovenska vojaka v italijanski vojski. Predaval je Davor Kernel. Bistvo predavanja je bila njuna prehojena pot od mobilizacije v italijansko vojsko, preko bojev v severni Afriki do ujetništva v severni in južni Afriki. Med svoje čustvene spomine Maks Ženko, delno pa tudi Franc Brezic, vnašata spoznavanja o novih krajih, narodih, kulturah in jezikih.

Preberi več

Prižig prazničnih luči ter nova postavitev jaslic 2015

v četrtek, 24. 12. 2015, smo se že petič zapovrstjo ob 16.30 uri zbrali v “Dulanskemu koncu” na prižigu prazničnih lučk in ogledu jaslic. 

Pred prižigom prazničnih lučk je jaslice blagoslovil g. Janko Kosmač. Prižig lučk je spremljal kratek kulturni program, ki so ga pripravili mladi vaški glasbeni talenti. 

Preberi več

Miklavžev obisk v Kočah

V Koče je s svojimi spremljevalci prišel Miklavž. Ker je videl, da so samo pridni otroci, je razdelil samo darila in nobene leskove šibe.

Preberi več

Obisk Tehniškega muzeja Bistra pri Vrhniki

v nedeljo, 11. 10. 2015, smo si ogledali Tehniški muzej v Bistri. Pred klubom se nas je zbralo prav veliko število in naše radovedne oči so si ogledovale tehnično dediščino ter izume.

V veselem vzdušju in polni novega znanja ter spoznanj smo se vrnili v Koče.

Preberi več

Druženje s pasjimi prijatelji

V soboto 19. septembra 2015 je potekalo druženje z reševalnimi psi iz Kinološke enote za reševanje. Druženje je potekalo v Kočah na vaškem igrišču.

Preberi več

Vesele urice s konji

V sodelovanju s Konjeniškim klubom Postojna so najmlajši (in malo večji) spoznali angleški način jahanja ter kako pripraviti konja na ježo.

Preberi več

Zahvala Društva likovnih umetnikov Postojna

Umetniki iz Društva likovnih umetnikov Postojna so se odzvali vabilu k sodelovanju na kulturni prireditvi ob prazniku sv. Marjete.

Poslali so nam to simpatično zahvalo.

V znamenje prijateljstva in sodelovanja so nam podarili akril na platnu.

Najlepše se jim zahvaljujemo in se veselimo prihodnjega sodelovanja.

Preberi več

Razstava kvačkanih del

 »V prelomnih urah dneva, ko se je dan prevešal v noč in je v hiši zagospodaril mir, je mama prinesla v kuhinjo košarico s klobci belih niti.
Drsenje stola in mir, ki je sledil temu dejanju, sta nam otrokom naznanila, da bo mama ta večer iz belih nitk preje skvačkala prtiček, morda ovratnik k modri dekliški obleki, ali pa čipkasto obrobo k platneni  rjuhi.

Preberi več

Zaključek kvačkarskih srečanj

Kvačkarice smo si vzele poletni odmor in na zadnjem srečanju nas je društvo prijetno presenetilo z darili ter zahvalo za pridnost rok, ki so celo leto kvačkale umetnine.

Prostovoljna akcija »OČISTIMO KOČE 2015«

V soboto, 11. aprila 2015 smo se v jutranjih urah zbrali pred prostori društva, se razporedili v manjše skupine in odšli na različne dele vasi. V prijetenem druženju smo očistili okolico ter vas.

Preberi več

Voščilo ob prižigu lučk

Spoštovane vaščanke, spoštovani vaščani, dragi prijatelji.

Leto je naokrog in zopet smo se, zbralni v Dulanskem koncu ob jaslicah, ki postajajo vse lepši del  praznovanja in doživljanja božičnih praznikov v Kočah. Dulancem smo še posebej  hvaležni, da vstopamo v božično slavje in čas iztekajočega se leta kot skupnost. Skupnost, ki se zna in zmore medsebojno trdno povezati in stopiti skupaj.

Preberi več

Prižig prazničnih luči

Na sveti večer so se vaščani Koč, v družbi prijateljev in gostov iz bližnjih krajev ponovno zbrali ob jaslicah na prostem, ki so postavljene v  najstarejši »Dulanski konec« vasi. Jaslice so prvič na lastno pobudo postavili prebivalci »Dulanskega konca« leta 2011. 

Kot uvod v praznovanje svetega večera nas ustvarjalci povabijo na prižig luči ob jaslicah. Prižiganje spremlja kulturni program in tradicionalno srečanje vaščanov s pogostitvijo z domačimi jedmi (klobasa in kislo zelje ali repa).

V programu sodelujejo in ga ustvarjajo otroci in mladi iz vasi. Tokrat je zbrane v imenu ustvarjalcev jaslic pozdravil Peter Krma, v imenu Kulturno športnega društva Koče pa nagovoril  in jim voščil lepe praznike Martin Lenarčič z naslednjimi besedami:

Preberi več

Obisk Miklavža

V soboto, 7.12.2013 je pod okriljem Kulturno športnega društva Koče potekalo Miklavževanje. Že drugo leto zapored je sv. Miklavž s spremstvom angelov in
hudičkov obiskal pridne otroke po domovih vasi Koče.

Tudi letos je obdaril prav vse otroke, do dopolnjenega desetega leta starosti in teh je bilo 34. S skrbno izbranimi darili, smo hoteli poudariti staro tradicijo obdarovanja otrok.

Preberi več

Koncert okteta Bori v Kočah

Po več desetletjih pevskega molka se je v Kočah ponovno oglasila pesem. Tokrat so peli člani  Okteta »Bori«, ki v letošnjem letu praznujejo štirideset  izjemnih let  svojega pevskega delovanja.

Preberi več

Franc Žigman in njegovih tisoč zaporednih nedeljskih vzponov na Nanos

V zgodnjem jutru na cvetno nedeljo 24.marca letos, je Franc Žigman (po domače Mrkacov Franc) iz Koč, izpolnil osebno zavezo, ki jo je sprejel pred natanko devetnajstimi leti in dvanajstimi tedni. Glasila se je: »V naslednjih letih se bom tisoč zaporednih nedeljskih juter povzpel na vrh Nanosa!«.

Kdor vsaj malo pozna Mrkacovga Franca , njegovo vztrajnost in klenost, v to odločitev ni podvomil.

Preberi več


Copyright ©KŠD Koče 2014. 

Vse pravice pridržane.