7. spominski pohod “Po Izovi poti”.

V soboto, 27.5.2017 se je na Andrecovem vrtu v Kočah ob 8.30 zbralo 32 pohodnic in pohodnikov, 3 jahalke s konji in 7 slikark in slikarjev. 

Pohodniki smo se že kmalu ustavili pri Ančki Šmulovi in Stankotu v Ogradci. Njuno gostoljubje spominja na neizmerno prijateljevo dobroto. 

Po markirani Izovi poti smo mimo Vadnalove ograde prišli do Babe, jo zapustili po poti navzdol in mimo Vrtnarije prišli v Slavino. Pot nas je čez cvetoči Škrnik vodila v Selce. Do tu so nas konji ves čas spremljali. Zaradi varnosti so se vrnili v Koče. 

Po prečkanju glavne ceste Postojna –Pivka smo pohodniki mimo pokošenih selških travnikov in lepo obdelanih njiv prišli v Slovensko Vas. Tam smo imeli prvi postanek pri cerkvici Sv. Andreja. Maks Lenarčič nam je zanimivo orisal zgodovino vasi in cerkvice, ogledali smo si njeno notranjost in se mimo Eko muzeja Presihajočih jezer bližali cilju….

…Tam pa, …voda, sama voda… 

… Kje pa!? ….

… O vodi ne duha ne sluha!

PETELINJSKO JEZERO- mogočno in  skrivnostno. Modro zelena trava in sinje, rožnato, belo, rumeno cvetje, v ozadju Sveta Trojica. Nastajajo nepozabne fotografije.

Prehodili smo ga po njegovi dolžini, na severu ga skozi zarasel kolovoz zapustili in se dvignili do poti, ki povezuje Slovensko vas s Počkom. Majsko sonce zna biti močno, zato smo spili še zadnje zaloge vode iz nahrbtnikov. Gozdne poti so se prepletale pod našimi koraki in nas pripeljale do Jerinovega mlina. Veličastno in človek se zave minljivosti!

Prečkali smo glavno cesto in mimo »vahnce« čez progo prišli do prvih koških njiv.

Na Andrecovem vrtu so nas veselo pričakali slikarji, ki so ves čas ustvarjali in svoje umetnine razstavili pod krošnjami jablan in sliv.

Za nami je bilo 5 ur hoje in približno 15 km poti. Ter neizmerno zadovoljstvo, da smo skupaj spoznali še en prelep košček naše Pivške doline.

Helena Vekar

 


Copyright ©KŠD Koče 2014. 

Vse pravice pridržane.