Prižig prazničnih luči

Na sveti večer so se vaščani Koč, v družbi prijateljev in gostov iz bližnjih krajev ponovno zbrali ob jaslicah na prostem, ki so postavljene v  najstarejši »Dulanski konec« vasi. Jaslice so prvič na lastno pobudo postavili prebivalci »Dulanskega konca« leta 2011. 

Kot uvod v praznovanje svetega večera nas ustvarjalci povabijo na prižig luči ob jaslicah. Prižiganje spremlja kulturni program in tradicionalno srečanje vaščanov s pogostitvijo z domačimi jedmi (klobasa in kislo zelje ali repa).

V programu sodelujejo in ga ustvarjajo otroci in mladi iz vasi. Tokrat je zbrane v imenu ustvarjalcev jaslic pozdravil Peter Krma, v imenu Kulturno športnega društva Koče pa nagovoril  in jim voščil lepe praznike Martin Lenarčič z naslednjimi besedami:

 

»Leto je naokrog in zopet smo se, zbrali v »Dulanskem« koncu ob jaslicah, ki postajajo vse lepši del  praznovanja in doživljanja božičnih praznikov v Kočah. Dulancem smo še posebej  hvaležni, da vstopamo v božično slavje in v čas iztekajočega se leta kot skupnost. Skupnost, ki se zna in zmore medsebojno trdno povezati in stopiti skupaj.

Ledena ujma, ki nas je prizadela v februarju nas je kljub nemoči, ki smo jo čutili ob razdiralnih silah podivjane narave preizkusila, ne samo kot posameznike, ampak tudi kot skupnost vasi. Ta medsebojna povezanost ostaja, kar čutimo s hvaležnostjo v srcu zlasti v dneh,  kot je današnji predpraznični večer v katerem nas ne razsvetlijo samo luči, ampak tudi prijateljstvo, ljubezen in odprtost do sočloveka. 

Martin Luther King je dejal: »Tema ne more pregnati teme, samo svetloba jo lahko.« Tudi mi  v tej praznični svetlobi odnašamo luč v svojih srcih in mislih v naše domove. 

Tega trenutka ne bi doživeli brez truda prizadevnih ustvarjalcev jaslic iz »Dulanskega konca« in mladih, ki so sodelovali v programu tega večera: Doroteji, Lindi, Davidu,   Tristanu, Anžeju, Domnu, Niki in Tini.

V imenu KŠD Koče vam želim vesel Božič. Naj se mir te noči naseli v naša srca in naj upanje postane svetilnik v novi dan, ki prihaja z božičnim jutrom.

Naslednje leto se 24.12.2015 ob 17h vidimo v Kočah ob jaslicah. Vabljeni!«

Kulturno športno društvo Koče

 


Copyright ©KŠD Koče 2014. 

Vse pravice pridržane.