Razstava kvačkanih del

 »V prelomnih urah dneva, ko se je dan prevešal v noč in je v hiši zagospodaril mir, je mama prinesla v kuhinjo košarico s klobci belih niti.
Drsenje stola in mir, ki je sledil temu dejanju, sta nam otrokom naznanila, da bo mama ta večer iz belih nitk preje skvačkala prtiček, morda ovratnik k modri dekliški obleki, ali pa čipkasto obrobo k platneni  rjuhi.


Tudi danes, po tolikih desetletjih, ta spomin marsikatero žensko povezuje z njeno mamo. Še vedno se pred očmi izrisuje podoba mame, ki rahlo upognjena sedi za kuhinjsko mizo, zazrta v roke, ki med prsti stiskajo kvačko in navito belo nit. S spretnimi gibi lovi nitko in z njo ustvarja mrežo, v katero se včasih ujamejo cvetovi vrtnic, zvezde različnih velikosti in celo obrazi angelčkov s podob kdove katerega mojstra risbe.
In v spominu oživi  obraz, ki ga ožarja  blagi nasmeh veselja, ki prevzame človeka v trenutkih počivanja od nenehnega preverjanja samega sebe in od priložnosti, da lahko ustvari nekaj novega.«

V želji, da bi se umetnost ročnih del ponovno oživila med vaščani Koč, smo v februarju 2014 ustanovili skupino, v katero so bili povabljeni vsi, ki se že ukvarjajo z ročnimi deli, in tisti, ki se te veščine  želijo naučiti. Odziv  na naše povabilo je bil med vaščankami  dober, tako da so naša druženja prerasla v redna tedenska srečanja, ki potekajo vsak torek od 18. do 20. ure v prostorih  Kulturno športnega društva Koče.  Pod mentorstvom Marte Turk in ob pomoči Marte Kernel skupina sedmih članic ustvarja kvačkane in pletene izdelke.

Mira Lenarčič

Postavitev razstave: Majda Krnel in Marta Turk v sodelovanju s članicami skupine.

Fotografije: Peter Kernel in Maksimiljan Lenarčič

 

Iz izročila preteklih rodov so v vzdušju ustvarjalne energije in žlahtnih medsebojnih bližin na teh druženjih nastajali čipkasti prtički, prti in obrobe, ki jih danes razstavljamo.
Svoje izdelke postavljajo na ogled: Marija Maver, Marija Glažar, Darinka Lemut, Majda Krnel, Marta Kernel, Marta Turk ter osnovnošolki Lucija Blažek in Nika Perenič.

Na razstavi so s svojimi umetniškmi deli sodelovali tudi:

  • Društvo likovnih ustvarjalcev Postojna
  • Sekcija KD RAK - Rakek
  • in Likovno društvo Franca Pavlovca Ilirska Bistrica

 


Copyright ©KŠD Koče 2014. 

Vse pravice pridržane.