Franc Žigman in njegovih tisoč zaporednih nedeljskih vzponov na Nanos

V zgodnjem jutru na cvetno nedeljo 24.marca letos, je Franc Žigman (po domače Mrkacov Franc) iz Koč, izpolnil osebno zavezo, ki jo je sprejel pred natanko devetnajstimi leti in dvanajstimi tedni. Glasila se je: »V naslednjih letih se bom tisoč zaporednih nedeljskih juter povzpel na vrh Nanosa!«.

Kdor vsaj malo pozna Mrkacovga Franca , njegovo vztrajnost in klenost, v to odločitev ni podvomil.

 

Na dan tisočega vzpona, ko se je v dolini šele prebujal dan, je skupina Kočancev na vrhu Nanosa pričakala junaka primorske gore. Toplih stiskov rok zbrane družbe, čestitke in zdravica, so bili za delovnega, skromnega  in redkobesednega Franca, presenečenje, ki ga očitno ni pričakoval.

Za slavje ob tem izjemnem dogodku so poskrbeli tudi Francovi planinski znanci –» jutranjiki« (oz. »plezalci« kot jih je poimenoval), s katerimi se je, na poti v dolino, v teh letih srečeval in gostoljubni skrbniki Vojkove koče na Nanosu.

S knjižnim darilom z osebnim posvetilom  se ga je spomnil tudi župan Občine Postojna, gospod Jernej Verbič.

Člani Kulturno športnega društva Koče pa so Francu, ob tej priložnosti, izročili plaketo, s katero so ga razglasili za častnega člana s posebnimi zaslugami.
Vsi ki Franca osebno poznamo  mu poleg čestitke za tisoči zaporedni nedeljski vzpon na Nanos želimo, da bi še naprej ostal tako klen in zvest naši ljubi gori.
M.Lenarčič


Copyright ©KŠD Koče 2014. 

Vse pravice pridržane.