Predavanje z naslovom Maks Ženko in Franc Brezic: Slovenska vojaka v Italjanski vojski

 Dne, 19. 11. 2016 je bilo v prostorih KŠD Koče predavanje z naslovom Maks Ženko in Franc Brezic – slovenska vojaka v italijanski vojski. Predaval je Davor Kernel. Bistvo predavanja je bila njuna prehojena pot od mobilizacije v italijansko vojsko, preko bojev v severni Afriki do ujetništva v severni in južni Afriki. Med svoje čustvene spomine Maks Ženko, delno pa tudi Franc Brezic, vnašata spoznavanja o novih krajih, narodih, kulturah in jezikih.

V marsičem pripovedi Maksa in Franca sovpadata s številnimi, že objavljenimi zgodbami preštevilnih Slovencev, ki so v italijanski vojski preživeli obdobje pred drugo svetovno vojno in med njo, pa naj bo to objava dnevnika ali spominov – vsem je skupno to, da individualni spomin ali spomin posameznika v marsičem dopolnjuje kolektivni spomin nekega naroda. 

Poleg vaščanov in prebivalcev okoliških vasi, so bili na predavanju prisotni tudi Srečko Rože z ženo Ireno (lastnik Vojaškega muzeja »Tabor« Lokev), in sorodniki Franca Brezica, ki so prišli v imenu Franca Brezica, ki zaradi starosti (96 let) ni uspel priti na predavanje. .  

Avtor prispevka: Davor Kernel

Fotografije: Tina Košuta

 


Copyright ©KŠD Koče 2014. 

Vse pravice pridržane.