Program dela 2015

Ponovoletno srečanje – drsanje na drsališču v Postojni, 7. 2. 2015 ob 10h
Ponovoletno srečanje bomo letos preživeli na drsališču v Postojni. Društvo bo  krilo vstopnino na drsališče.  V primeru slabega vremena bo prestavljeno na 28.2.2015.

Pustovanje, 14. 2. 2015
Naš član Domen Črnač bo organiziral pustovanje v vasi. Pustovanje poteka v obliki pustne povorke po vasi. Maske po starem običaju obiščejo prebivalce vasi.

Otroška delavnica, februar 2015
Otroci izdelajo darila za ženske za 8. marec. Na ta dan jih otroci obiščejo tudi na domovih in jih obdarujejo. V letu 2014 smo izdelali 104 spominke in obiskali.

Potopisno predavanje Neturistična Kreta, marec 2015
Turistična predstavnica Kompasa Mojca Mikac nam bo predstavila zgodovinske znamenitosti Krete ter življenje turistične predstavnice na Kreti.

Čistilna akcija, april 2015
Tudi letos bo čistilna akcija izvedena na dan, ko bo razpisana čistilna akcija v občini Postojna. Kulturno športno društvo Koče bo poskrbelo za pogostitev po čistilni akciji.

Praznovanje 1. maja s kresovanjem, 1. 5. 2015
Tradicionalno kresovanje poteka vsako leto v noči s 30. aprila na 1. maj. Na dan prireditve bomo skuhali tradicionalni »prvomajski pasulj«, ta dan pa poteka tudi nogometni turnir na bližnjem travniku ter igre za otroke in mlade. Ob tej priložnosti bomo poskušali organizirati prvi turnir na novem igrišču.

Izova pot, 30. 5. 2015
Tradicionalni pohod, ki poteka od leta 2010. Pot je poimenovana po vaščanu Koč Izidorju Vekarju. Pot vodi iz vasi Koče na bližnji hrib Osojnica nad Pivko. Vpisana je v register planinskih poti Slovenije. 
Zaključi se s kratko pogostitvijo na nekdanji »Izovi« domačiji v Kočah. Vedno se ga udeleži vsaj 15 ljudi iz drugih občin (iz cele Slovenije).
Letos bomo (tako kot lani) pot popestrili z vodenjem Maksimiljana Lenarčiča (našega člana), ki se ljubiteljsko ukvarja z zgodovino in geografijo pivške kotline.
Letos bo Izova pot potekala v sodelovanju z Likovnim društvom Postojna. Umetniki bodo bili na določenih točkah poti in ustvarjali podobe pohodnikov. Po koncu pohoda bo razstava.

Tehnični muzej Bistra, september 2015
Obiskali bomo tehnični muzej Bistra. Društvo bo prispevalo za vstopnino za člane društva. Strokovno razlago bosta prispevala iz zgodovinskega vidika mag. Davor Kernel. Iz tehniškega vidika pa Anton Svet dipl. univ. inž. str.

Pohod na Sveto Trojico, 26. 6. 2015
Pričetek pohoda je ob 6.15 izpred društvenih prostorov. Pot nas vodi skozi vas Koče do Žej mimo vojaškega poligona Poček na Sv. Trojico. Pohod traja 8 ur. Na vrhu bomo imeli kratek kulturni program v sodelovanju s skupino Goldinar.
Pohod tradicionalno poteka že od leta 2010.
Pohod bomo organizirali v sodelovanju s Konjeniškim klubom Postojna in vokalno skupino Goldinar (društvo Bakla).

Shod / Sveta Marjeta, 
Popoldan bodo mladi iz Koč ponovno organizirali praznovanje shoda v obliki vaške veselice (kot so ga že v lanskem letu).
Po maši bodo udeleženke krožka za kvačkanje razstavile izdelke, ki so jih naredili v lanskem in letošnjem letu. Program bo popestril ženski pevski zbor Orhideja iz Orehka ter vokalna skupina Goldinar (društvo Bakla).

Predstavitev delovnih psov, september 2015
Prostovoljci iz našega društva bodo, ki imajo izšolane delovne pse bodo prikazali veščine, ki jih imajo ti psi in kako nam lahko pomagajo v določenih situacijah.


Praktična predstavitev jezdenja konj, september 2015
V sodelovanjem s konjeniškim klubom Postojna in njihovimi inštruktorji jezdenja bomo na posestvu Grad Prestranek izvedli predstavitev jezdenja. Društvo bo prispevalo pristojbino za pokrito jahalnico.

Učna pot po okoliških jamah, 11. ali 18. 10. 2015
V primeru lepega vremena bomo organizirali pohod po okoliških jamah. 

Potopisno predavanje »Južna Koreja«, november 2015
Naš član Peter Kernel je živel v Južni Koreji nekaj let. Predstavil nam bo življenje v tej državi.

Miklavževanje, 6. 12. 2015
Tudi letos bo Koče obiskal Miklavž in obdaril pridne otroke. Člani KŠD pripravijo seznam otrok za obdarovanje, društvo v celoti financira darila in organizira dogodek. Letos ne bomo imeli Miklavževanja v obliki obiskov po domovih ampak v cerkvi Sv. Marjete.

Jaslice v Kočah, 24. 12. 2015
Tudi letos (že 5 leto zapored) bodo jaslice bodo postavljene v starem delu Koč. Prižig lučk spremlja kulturni program, ki ga pripravijo mladi iz Koč in pogostitev vaščanov s tradicionalnimi jedmi.  Pri programu bo sodelovala tudi vokalna skupina Goldinar (društvo Bakla).

Celoletne aktivnosti

Sobno kolesarjenje.
Celoletna aktivnost v prostorih društva. V prostorih društva so čez celo leto na voljo sobna kolesa in druge rekreativne naprave (sedaj jih imamo skupaj 20). Na voljo za rekreacijo so vsem, ki to želijo (ne samo članom). Trikrat tedensko (oz. po dogovoru) je rekreacija organizirana pod vodstvom Teje Rojc, profesorice športne vzgoje.  Vodena vadba se izvaja vsaj enkrat tedensko, rekreativna pa dvakrat tedensko, skupaj trikrat. 
Urnik je objavljen na spletni strani  KŠD Koče (www.koce.si).

Kolesarjenje v naravi.
Spomladi, ko vremenske razmere to omogočajo, je organizirano redno torkovo ali sobotno kolesarjenje po okolici Koč (v obsegu do 30 kilometrov). Udeleženci spoznavajo okolico vasi in občino Postojna. Ta aktivnost se izvaja od 1. 5. do  30. septembra (5 mesecev, 30 x na leto (torek in/ali sobota). Kolesarjenje v naravi je nadomestilo za sobno kolesarjenje.

Kvačkanje.
Od 20. 2. 2014 naprej se pod mentorstvom Marte Turk srečuje skupina kvačkaric. Na teh srečanjih se učijo metod kvačkanja. Aktivnost je celoletna. Srečujejo se 1x tedensko (ob torkih) v prostorih društva.

Plesne vaje (od 28.2.2015 od 19h do 21h)
Plesne vaje bomo izvajali v sodelovanj s Kulturno društvo Slavina v njihovih prostorih (Kulturni dom). Člana našega društva Martin Lenarčič in Tjaša Lutar Kafol bosta prostovoljno poučevala člane Kulturnega športnega društva Koče. Plesne vaje se bodo začele 28.2.2015 in bodo potekale vsako soboto (oz. izjemoma ob nedeljah) od 19h do 21h. Kulturno športno društvo Koče bo pokrilo strošek najema prostorov.

Večeri družabnih iger (7.3.2015 od 17h do 21h)
V prostorih društva bomo pripravili večere družanih iger kjer bo lahko vsak prinesel od doma družabne igre (monopoly, risk, človek ne jezi se, activity …).  Igre bomo izvajali vsaj enkrat mesečno v društvenih prostorih.

 

 


Copyright ©KŠD Koče 2014. 

Vse pravice pridržane.